Herr Klex akademi

Om föreställningen

Adam Bråklund är 12 år och inget går hans väg. Han passar inte in på skolan, hemma blir allt fel och han känner att han inte duger. Så plötsligt blir han inbjuden till Herr Klexs akademi. Där i det stora huset på Chokladgatan, möts Adam av spännande överraskningar, gåtfulla hemligheter och en hel värld av sagor. 

Den excentriska, älskvärda professorn Her Klex och den talande fågeln Matteus undervisar eleverna i klexografi, magi, bokstavsspinneri och annan livsviktig kunskap som drömmars kraft, empati och självständigt tänkande. Varje dag är ett färgsprakande, roligt och storartat äventyr. 

Men, den onde barberaren Filip vill störta Herr Klex och förstöra alla hans sagor inifrån. Akademin är hotad! Till sin stora förfäran ser Adam på medan Herr Klex gör ... ingenting. En beundrad vuxen som bara står och ser på när hela deras fantastiska värld faller samman. Vad ska Adam göra?

Riksteatern har som första skandinaviska teater fått rättigheterna att iscensätta denna magiska pjäs om sagans och fantasins kraft. "Herr Klex akademi" skrevs 1946 av Jan Brzechwa och är en av Polens stora barnboksklassiker, älskad av generationer. Berättelsen om Herr Klex är på många håll lika populär som Harry Potter, Pippi Långstrum, Narnia och andra stora sagoskatter. 

Riksteatern turnerar med "Herr Klex akademi" under våren 2025, men den behöver bokas senast 30 april 2024.

Ensemble: Riksteatern
Medverkande: Fem skådespelare

Information

TURNÉPERIOD: Våren 2025
ÅLDER: 8-10 år
PUBLIK: 200, inkl. vuxna
LÄNGD: 1 h 15 min
FST/DAG: 1 (undantagsvis 2)
FÖRESTÄLLNINGSTID: kl. 12.00.
SPELLOKAL: Scen/salong på befintlig teater
SCENYTA: 10 m bredd x 5 m djup
TAKHÖJD: 4,5 meter
ELKRAV: 1 x 63 A + 1 x 16A trefas
LINGÅNGSKRAV: Ja, 5 stycken. Med bärighet för 70 kg minst.
MÖRKLÄGGNING: Ja, ett krav.
RÖKMASKIN: Ja, barndlarmet behöver vara möjligt att stänga av tillfälligt.
BYGG/RIVTID: 5 h/1,5 h
BÄRHJÄLP: 4 personer
ANTAL TURNERANDE TEKNIKER: 4 st.
LOGEBEHOV: 2 stycken dam, 3 stycken herr
PUBLIKVÄRDAR: Publikvärdar för in- och utsläpp av publik ordnas av arrangören.
ÖVRIGA LOKALKRAV: Riksteatern medför ljudutrustning för talförstärkning. Plats med god uppsikt över scenen samt god hörbarhet, behöver reserveras för mixplats i salongen (2 x 4 meter). Salonger med kapacitet över 200 spärras av så att publiken sitter närmast scenen.

Kostnad

Gage för en föreställning: 14000 kr (exkl. moms 25 %)

Gaget är ett totalpris som inkluderar alla kringkostnader i form av trakta-mente, boende och resekostnad. Riksteatern Kalmar län erbjuder därför i stället subvention i form av ett bidrag till eventuell kostnad för bärhjälp. 

I vanlig ordning utgår subventionen endast då bokningen görs via scen-konstkonsulenten och då föreställ-ningen inte finansieras med hjälp av Skapande Skola-medel.


Frågor och bokning

Scenkonstkonsulent Barn och unga
Anna Flensburg
070-635 77 38
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.