Film i skolan = skolbio, samtal och eget skapande

För att förstå film behöver man både titta på film, prata om det man upplevt och sedan själv få skapa film. Därför uppmuntrat vi på Filmregion sydost att alla elever - oavsett ålder - både ska få se, samtala och skapa film!

Mer information om skolbio, filmsamtal och filmskapande i skolan hittar du hos Filmregion sydost.

Skolbio

Det är något speciellt att sitta i biomörkret och titta på film. Att få kika in i en annan värld, försvinna iväg i fantasin eller känna ”den där filmen handlade om mig”. Film kan också utmana, väcka nyfikenhet, ge nya perspektiv och skapa underlag för spännande samtal i klassrummet. 

I foldern Skolbio - att förstå världen genom film kan du läsa mer om att anordna skolbio.

NYTT! För läsåret 2024/2025 delar vi ut skolbiosubvention som kan användas till filmhyra, biografhyra eller transport. Man kan ansöka vid två tillfällen, senast 13 maj och senast 13 november 2024. Max. 16.000 kr kan sökas per kommun. Läs mer om vår skolbiosubvention här.
Där finns också fler skolbiotitlar som vi rekommenderar och en hel del andra tips kopplade till skolbio.

Aktuellt skolbio-utbud hittar du även hos distributörerna:

Filmsamtal

För att ge eleverna perspektiv och djupare förstålse för vad de sett är det bra att diskutera filmen, gärna både innehåll och form. Filmsamtal kan ledas av en filmpedagog som vi förmedlar, eller av dig som pedagog.

Många filmer har filmhandledningar, som är ett stöd för dig som pedagog. Filmhandledningar finns i samband med filmen på AV-medias playtjänst och hos Svenska filminstitutet.

Filmskapande

Att själv få jobba med rörliga bilder är en viktig del för att förstå hur filmhantverket fungerar. Ett Skapande-skola-projekt är en bra möjlighet att få prova eget filmskapande med stöd av en yrkesverksam filmare. Det kan också ge inspiration att fortsätta jobba med film i skolan.

I alla projekt som vi hjälper till med anlitas regionala filmpedagoger som kommer till skolan för det praktiska arbetet. Med hjälp av filmpedagogen skapar eleverna sammanhängande berättelser som passar genren samtidigt som de lär sig planera, filma, redigera och ljudlägga. Det vill säga filmens språk – att på ett smart sätt presentera berättelser och uttrycka sig med rörlig bild och ljud.

I foldern Lära med film hittar du förslag på olika "filmpaket" du kan välja mellan. Om du har andra behov eller frågor - hör gärna av dig så kan vi hjälpa till att skräddarsy ett upplägg som fungerar för er!

Fler tips till dig som vill använda film i skolan

  • AV-media är din bästa vän om du vill titta på film i klassrummet, de erbjuder nämligen ett gediget filmutbud via sin kostnadsfria play-tjänst. Härifrån kan man strömma tusentals filmer som är kvalitetsgranskad, åldersanpassad och inköpt med rättigheter som gör att du får använda filmerna för utbildning och kunskapsinhämtning – både i och utanför skolan. www.avmkl.se
  • Filmriket är en sajt som ger skolungdomar hjälp att lära sig filmhantverket. Här finns inspiration och övningar som utgår från grundskolans reviderade läroplan, det vill säga med syfte att göra det lätt, roligt och framför allt enkelt att anpassa rörlig bild till de olika kursplanerna. www.filmriket.com
  • Svenska filminstitutet har filmtips och filmhandledningar. Två gånger per år (vår och höst) finns det även möjlighet att söka pengar för stöd till filmkulturell verksamhet för barn och unga. www.filminstitutet.se

Kontakt

Malin Gustavsson
Filmkonsulent
0733-477912
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För mer information www.filmregionsydost.se/pedagog

Senast uppdaterad

17 september 2024