Var är mitt hem?

Om föreställningen

”Var är mitt hem?” är en gripande monolog i vilken skådespelaren Danjin Malinovic berättar om hur hans lyckliga uppväxt i det forna Jugoslavien fick ett brutalt slut när inbördeskriget bröt ut.

Med sina egna ord och sin varma humor tar han med oss på sin flykt till Sverige. Här tvingas han leva undangömd i flera år. Officiellt sett existerar han inte, han lever vid sidan av, men samtidigt mitt i det svenska samhället. Han är bara ett barn som längtar efter att få börja i skolan som alla de andra barnen, vilka han och hans syster smygtittar på genom fönstret bakom gardinen.

Till slut, vid tolv års ålder, får hans familj uppehållstillstånd och Danjin får äntligen börja skolan.
”Var är mitt hem?” är en sann historia om lycka, krig, flykt och hopp, berättad av huvudpersonen själv. Även om just inbördeskriget i det forna Jugoslavien inte längre är aktuellt, har tyvärr inte situationen för de barn och familjer som flyr från andra krigsområden ändrats. I vår tid är Danjins berättelse tvärtom viktigare än någonsin för att skapa förståelse och empati hos våra skolungdomar gentemot de människor som tvingats lämna sina hemländer och som söker efter ett nytt hem, en ny tillvaro och en ny gemenskap här i Sverige.

Ensemble: Teater Gyllene Draken
Medverkande: Danjin Malinovic

Röster om föreställningen
”Var är mitt hem?” har turnerat med Riksteatern i hela Sverige och spelat 330 gånger för en gripen publik. Recensionerna har varit mycket positiva:

SvD, Lars Ring:
”Han berättar med hela sig själv, om hela sig själv. Det går inte att komma undan. Man blir rörd över små detaljer, över hoppfullheten, över hur ett barn drabbas av ett krig men ändå behåller sin förtröstan på andras godhet. Det går inte att värja sig för historien, och verkligheten och känslorna bakom.”

Arbetarbladet:
”Danjin Malinovic ställer sig upp och ger många fler en röst. Det är mycket starkt.”

Hälsingetidningar:
”Det är sällan jag känt mig så berörd av en teaterföreställning.”

 

Information

TURNÉPERIOD: HT 2024
ÅLDER: 16-19 år
PUBLIK: 250
LÄNGD: 80 min, inkl. samtal med Danjin direkt efter föreställningen
FST/DAG: 1
SPELYTA: 4 meter x 4 meter
FRI TAKHÖJD: 3 meter
ELKRAV: 1 x 16A + 1 x 10A
MÖRKLÄGGNING: Ja
BYGG- OCH RIVTID: 2 h/ 1 h
BÄRHJÄLP: 1 person
ANTAL TURNERANDE TEKNIKER: 1
SPELPLATS: Aula, teaterscen eller större samlingslokal

Kostnad

Pris för en föreställning: 18 000 kr exkl. moms 25%

Traktamente à 260 kr/dag för två personer tillkommer.

Riksteatern Kalmar län står för boende- och resekostnad för bokningar i Kalmar län när bokningen görs via scenkonstkonsulenten.

Frågor och bokning - Kalmar län

Scenkonstkonsulent Barn och unga
Anna Flensburg
070-635 77 38
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.